NO ESCAPE: SPEELSHEID ALS ANTWOORD VOOR EEN GEZONDE RELATIE


Een gezonde dosis speelsheid kan je relatie redden van de dodelijke sleur. Ontdek in deze blog hoe ik als therapeut op het idee kwam om een atypische escape room voor koppels te ontwikkelen. Geen tikkende klokken en een ferm slot op de deur, wel een tijdsvacuüm waarin koppels spelenderwijs samen op onderzoek gaan, hun relatie verdiepen, communicatie versterken en elkaar zo (her)ontdekken. Lees er hier alles over. >>‘Ik voel het niet meer…’, ‘Sinds de geboorte van ons eerste kindje beleven wij als koppel geen fun meer met ons tweetjes…’, ‘We hebben het allebei zo druk dat we elkaar zijn kwijtgeraakt…’, …

Eén voor één uitspraken die ik wekelijks in mijn praktijk hoor voorbij komen in het werken met koppels.

Ze zijn het gevoel kwijt, voelen zich eenzaam en alleen in hun relatie en geven aan dat ze het idee hebben elkaar niet meer te begrijpen.


Op het moment dat ze er na lang twijfelen voor kiezen om een afspraak in te plannen bij mij als relatietherapeut zijn we gemiddeld al zo’n 6 maanden verder. 6 maanden waarin dit gevoel van eenzaamheid, onbegrip en verdriet alleen maar is toegenomen. Soms is dit al zo exponentieel gegroeid, dat het nog moeilijk is om bij elkaar de positieve zaken te kunnen zien. Waardoor het geloof in de slaagkans van de relatie afneemt en misschien zelfs mijlenver zoek is.

Wat een rampscenario, toch?


Stel je voor hoe hun relatie er zou uitzien als zij vroeger tijd hadden genomen om naar elkaar te luisteren, stil te staan bij hoe zij hun relatie beleven, wat zij verlangen van elkaar of gewoon simpelweg tijd hadden gemaakt om samen fun te beleven.

Veel kans dat ik hen dan nooit zou ontmoeten in mijn praktijk, maar vertrouwend op het feit dat zij als koppel veerkrachtig genoeg zijn om ook in momenten van drukte, chaos of stress bij elkaar terecht te kunnen.ONTSNAP NIET LANGER & BELEEF JE RELATIE


gif

Samen plezier maken als koppel wordt vaak als eerste van de prioriteitenlijst geschrapt.

De drukte van alledag, de meters to do’s en verplichtingen zorgen ervoor dat plezier en connectie met elkaar langzaamaan wegebben.

Partners ontsnappen van elkaar en beleven hun relatie niet langer.

Verwaarlozing doet hun relatie sterven, waardoor de enige uitweg lijkt: weg van elkaar.


Het is die trend die ik vanuit mijn professionele achtergrond als relatietherapeut een halt wil toeroepen.


Jaja, mooi Lara… maar hoe wil je dat doen?

Wil je dan dat koppels sowieso in relatietherapie gaan?

Dat mag, maar hoeft niet per se, al zou het preventief wel een mooi gegeven zijn 😉.


Ik stel voor dat partners een tijdsvacuüm krijgen, waarin zij niet langer kunnen ontsnappen van elkaar omdat ze elkaar nodig hebben (letterlijk en figuurlijk). Een moment op neutraal terrein waarbij zij worden uitgedaagd om samen als team plezier te beleven, positieve ervaringen op te doen en hun connectie (terug) te voelen.


Bewust samen tijd doorbrengen met een speelse insteek, waarbij de focus verschuift van het negatieve naar iets positiefs.


>> YES! DIT WIL IK <<
MET EEN POSITIEVE BLIK ZIE JE MEER


Koppels geraken snel verstikt in beperkende denk en interactie patronen denk- en interactiepatronen.

Een tunnelvisie ontstaat waardoor het vaak moeilijk is om meer te zien dan enkel het negatieve.

Dit beïnvloedt hoe zij naar elkaar kijken, met elkaar omgaan en hun gevoelens voor hun partner ervaren.

Wat als koppels zich meer zouden concentreren op samen plezier beleven in plaats van te blijven doorbomen over de negatieve zaken? Wat als zij zich zouden openstellen om samen positieve zaken te beleven?


Als partners worden uitgedaagd om hun positieve bril op te zetten, samen positieve ervaringen op te doen, krijgen zij de kans om meer te zien dan enkel datgene waar ze zich aan ergeren.

Het beeld dat ze voorheen hadden van hun partner wordt verdund. Er worden als het ware nieuwe beelden toegevoegd aan de manier hoe jij voorheen naar je partner keek.


Hoe meer positieve ervaringen partners samen beleven, des te veerkrachtiger hun relatie wordt. Waardoor stress en grote uitdagingen of problemen makkelijker worden opgevangen. Ze breken niet langer je relatie, want ze vangen dit samen op.

Met andere woorden positieve emoties bufferen tegen de effecten van negatieve emoties waaraan het koppel wordt blootgesteld, wat hun relatie weerbaarder maakt.

Het loont dus wel degelijk de moeite om je positivo bril op te zetten.

Een win-win-win dus: voor jou, je partner en je relatie!
SPEL ALS INSTEEK VOOR JE RELATIE


Uit onderzoek blijkt dat koppels die vaker speelse activiteiten samen doen meer luchtigheid ervaren waardoor de sleur van alledag, uitdagingen en stress lichter worden. Ze lachen samen, maken plezier, ervaren positieve interacties en (her)ontdekken positieve kanten van elkaar waardoor ze zich emotioneel verbonden voelen en zich gelukkig voelen in hun relatie.

Toen ik dit alles ontdekte, heb ik de uitdaging ter harte genomen om koppels dit te laten beleven.


Het is mijn persoonlijke missie geworden om de kracht van spel(belevingen) in te zetten om de koppels gelukkig te maken. Geen zware relatietherapiesessies. Wél speelse interventies en belevingen voor koppels waardoor positiviteit terug wordt aangewakkerd en ze ervaren dat zij als partners verbonden zijn.

Partners die elk met hun kwaliteiten een team vormen, dat er staat.


Om dit allemaal te kunnen waarmaken, besloot ik een tijdje geleden om in samenwerking met Breinbrouwerij een atypisch escape game te ontwikkelen voor koppels.

Zo ontstond … thadaadaa thaa… >> NO ESCAPE.


Met NO ESCAPE willen wij dé specialist worden in onderbouwde, speelse belevingen voor koppels.

Onder het credo: ‘ontsnap niet (van elkaar) en beleef je relatie’ willen wij in de toekomst nog heel wat speelse interventies de wereld in knallen.


Wil jij dit samen met je partner beleven? >>YES, ik wil ;)<<


Vanaf donderdag 7 oktober kan je jouw plaatsje boeken.
114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven