top of page

ZELFVERTROUWEN: jezelf als kompas in een wereld vol anderen.

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Zelfvertrouwen opbouwen, hoe begin je daar aan? Hoe kan je jezelf als kompas gebruiken? En wat heeft nieuwsgierigheid met zelfvertrouwen te maken? Drie uitdagingen op weg naar meer zelfvertrouwen. Check it out! >>Zelfvertrouwen opbouwen begint bij ACTIE

Sorry lieverds... Maar dé grootste uitdaging van een gebrek aan zelfvertrouwen is: ACTIE.

Durf in beweging komen en handel vanuit vertrouwen. Ook al weet je misschien niet goed wat je nu eigenlijk aan het doen bent, actie ondernemen op zich brengt je al een stap dichter bij zelfvertrouwen.


Zelfs al doe je het vierkant in je broek en vind je het oh zo spannend: dat gevoel mag er zijn, zonder dat het je verlamt. Je bent het maar mooi aan het doen! Toch!?


Ook vandaag gaan we samen voor ... ACTIE.

Yes, je leest het goed. We stellen samen meteen de daad bij het woord. Voila si, die stap is al gezet :)


Ik serveer je graag 3 uitdagingen om je zelfvertrouwen via actie een boost te geven, op een bedje van lef én zelfliefde. Thaadaa...


Uitdaging 1: Actie!... (suprise)

Bij wijze van warming-up daag ik je uit om jezelf enkele vragen te stellen:

  • Wat schrikt je af om te doen?

  • Welk element hierin vind je meest huiveringwekkend? Maak het specifiek.

  • Hoe zou je hierin iets anders kunnen doen om jezelf hierin meer rust te gunnen? Let wel op: je mag het niet uit de weg gaan.

Twee voorbeelden, uit het leven gegrepen en voor sommigen onder jullie zeer herkenbaar:

  • "Als teamleider moet ik teamleden feedback geven over groeipunten. Ik schrik daarvan terug, omdat ik bang ben dat zij mij niet meer leuk gaan vinden. Ik verpak dus de feedback altijd met een grote strik er om heen, waardoor de boodschap niet altijd overkomt zoals ik het bedoel.”

  • “Als ik op date ga durf ik mijn date niet in de ogen kijken. Ik ben bang dat het awkward wordt of dat die mijn onzekerheid zou opmerken. Bij mijn volgende date neem ikzelf initiatief om naast mijn date te zitten, wanneer we oogcontact maken tel ik in mezelf stilletjes tot 7.”

Hé psst… je hoeft niet alles in één keer te doen, gun jezelf de tijd en ruimte om het in stukken op te delen. Een olifant eet je ook niet in één hap op, toch?


Ga aan de slag en durf jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen. Het zal ongetwijfeld nieuwe inzichten brengen!


Jouw kompas als wegwijzer naar meer zelf-vertrouwen

“Maar mijn vriendin doet dat zo…”

“Hij heeft me gezegd dat ik het zo moet doen, maar het lukt me niet. Als ik het op mijn eigen manier doe, zal hij het niet goed vinden.”

“Op Instagram zie ik… “


Herkenbaar?


We laten ons maar al te vaak voorschrijven wat we moeten doen of laten. Leven naar de verwachtingen van een ander lijkt soms makkelijker dan leven naar wat jij wil of wat jij verwacht, ook wanneer dat indruist tegen wat er in de wereld rondom je aanzien wordt als ‘gewoon’.


“Wat zullen ze wel niet zeggen als ik nu echt zeg wat ik er van vindt…???”

“OMG, dat kan ik echt niet maken wat zullen ze wel niet denken??.... "


PING PING… onze gedachten slaan op hol, met als resultaat dat we maar al te vaak kiezen om ons als een kameleon te vervoegen met de ander en onszelf even op slot te doen…

Door dit vaak te doen raken we de connectie met onszelf kwijt. Je verliest je eigen gevoel, je mening, je waarden en normen en verwaarloost wie je bent en waarvoor je staat.Uitdaging 2: Herontdek jezelf

Om dichter bij jezelf te blijven en misschien zelfs te herontdekken wie je bent en waarvoor je staat, nodig ik je uit om jezelf de volgende vragen te durven stellen:

  • Wat doe ik vandaag dat ik vind passen bij wie ik ben? Wat zegt dit over mij?

  • Welke positieve eigenschappen horen bij mij?

  • Wat kenmerkt mij? Wat maakt dat ik dit toon/ verberg?

Psst… herlees je antwoorden nog eens en durf jezelf de ultieme vraag stellen: ben ik dit?... Je mag jezelf zijn.


Nieuwsgierigheid, DE voeding voor JE zelfvertrouwen ontdekkingstocht

Als je denkt aan zelfvertrouwen dan denk je waarschijnlijk niet aan nieuwsgierigheid. Het is een onderschatte eigenschap in onze groei. Als kind, JA! Maar als volwassen, HUNK?

Yep, nieuwsgierigheid blijft belangrijk. Nieuwsgierigheid is een motor voor je mentaal welzijn én voor je zelfvertrouwen.


Jezelf openstellen om de wereld rondom je te zien met nieuwe ogen, zaken te ontdekken, binnenstebuiten te zien… maakt je wereld groter én verfrissender. Nieuwsgierig zijn maakt je actief. Het brengt je in beweging, opent nieuwe mogelijkheden en verruimt je blik.


Nieuwsgierig zijn over de wereld rondom je en jezelf. Om je hierin mee op weg te nemen leg ik graag volgende challenge voor.


UITDAGING 3: DURF JEZELF ANDERE VRAGEN STELLEN

Andere vragen brengen andere antwoorden, andere mogelijkheden én andere inzichten.

Zin in? Nood aan?


Owkidow! Ik wil je vragen om 1 dag te focussen op welke gedachten er door je hoofd heen gaan met betrekking tot jezelf en je zelfvertrouwen.


Telkens jij in dat koppeke van jou een negatieve vraag m.b.t. jezelf hoort oppoppen zeg je nu >>‘HO STOP’<< en ga je op zoek naar hoe je die vraag zou kunnen ombuigen.

Schrijf die vragen op.

Durf nu voor jezelf kijken of er andere antwoorden komen.


... Spannend ...


ZIN IN MEER?

Wil jij...

… jezelf beter begrijpen?

… meer naar jezelf luisteren dan naar anderen?

… uit je comfortzone komen en groeien naar de beste versie van jezelf?

… niet langer het gevoel hebben je te moeten bewijzen?

… dit alles op een speelse manier ontdekken?


Yes? Goede nieuws!


Ik creëerde het DIY boek 'DOE MIJ MAAR ZELFVERTROUWEN' waar je op speelse manier uitgedaagd en ondersteund wordt om dieper in jezelf en je zelfvertrouwen te duiken.


Ga jij voor het DIY zelfvertrouwen pakket?

Dan krijg je voor een zalige kortingsprijs:

  • het DIY boek 'Doe mij maar zelfvertrouwen'

  • EN 6 belevingsgerichte audio's waarin in je met mijn stem meeneem op je zelfvertrouwens zoektocht

Waar wacht jij nog op?

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page