PLAY & STAY: SPEL ALS LIJM VOOR EEN GELUKKIGE RELATIE

Speels in je relatie staan heeft bewonderenswaardige, positieve effecten op jou en je relatie.

Kom er alles over te weten in deze blog. >>Rond de tafel lopen met je partner, een knipoog tijdens een stokstijve receptie waar iedereen een kapstok heeft ingeslikt, na een stressvolle dag samen in de slappe lach schieten uit pure vermoeidheid…

Het zijn allemaal speelse belevingen die je als koppel dichter bij elkaar brengen.

De druk van alledag, verplichte to do’s en de sleur leggen de speelse dynamiek tussen koppels vaak op het droge. Weet dat jullie steeds de vernieuwende speelsheid en spontaniteit doorheen jullie relatie kunnen laten waaien, als een verfrissend briesje op een snikhete dag.EEN GEZONDE DOSIS SPEELSHEID KAN JE RELATIE REDDEN VAN DE DODELIJKE SLEUR


Speelsheid is de kracht die mensen bij elkaar houdt. Samen kunnen grappen en grollen, experimenteren, verhalen kunnen vertellen … maken je relatie levendig en intiem.

Zonder speelsheid valt een relatie ten prooi aan sleur, stress en ontevredenheid. Zelfs als loyaliteit, verantwoordelijkheid en trouw er wél zijn.


Spel bevrijdt jullie van routine. Té veel routine is dodelijk voor onze geest. Een zekere mate van stabiliteit is belangrijk, maar excitement en een frisse wind af en toe doet je relatie schitteren.


>> YES! IK WIL SAMEN SPELEN <<


Speelsheid creëert een soort van tussenruimte tussen de partners, een soort deelverzameling, waar zij elkaar op een open, onbevooroordeelde manier kunnen ontmoeten.


Spelen houdt alles in balans. Het geeft een relatie veerkracht, een intens gevoel van verbondenheid en voorkomt dat kleine problemen groot worden.

Stop je als koppel met spelen, dan val je al snel terug op de absolute reserves van je relatie. Dan lijkt alles vast te zitten en zie je enkel nog datgene waar je jou zo aan ergert.WAAROVER HEB JIJ HET?! SPELEN BIJ KOPPELS, WAT?


Eerst en vooral wil ik meegeven dat ik van mening ben dat koppels vaak té laat op relatietherapie komen. Weken geleden voor ze hun eerste afspraak inplanden, stond het water hen aan de lippen, maar nu lijkt hun relatie wel ‘verzopen’.

Ik pleit voor preventieve relatietherapie, een tweejaarlijks bezoek aan een relatietherapeut voor alle koppels, zodat ik minder ‘verzopen koppels’ in mijn praktijk dien te reanimeren van de verdrinkingsdood.


Daarnaast raad ik jullie, liefste koppels, aan om meer te spelen binnen jullie relatie.

Spelen, speelsheid installeren in je relatie gaat bottom line over je kwetsbaar opstellen, je eens laten gaan weg van conventies, elkaar zuurstof gunnen en reageren vanuit een niet-oordelende houding waar beiden van kunnen genieten, het onbevangen kind in je relatie te laten zien.

Onderzoek wijst uit dat speelsheid binnen relaties uiteenlopende functies en effecten heeft.

Dit zijn enkele voordelen die het spelen kan hebben op jullie relatie:

  • Vertrouwen neemt toe.

  • Speelsheid reduceert stress.

  • Het limiteert conflicten tussen jullie.

  • Spel is een weergave van intimiteit en kan deze versterken.

  • Het bevordert en vergemakkelijkt jullie communicatie.

>> Kort gezegd: spelen bevordert de kwaliteit van je relatie.


>> JA, DIT WIL IK ERVAREN <<

Hieronder zoom ik dieper in op hoe samen spelen en beleven jullie als koppel dichter bijeen brengt en hoe het jullie versterkt in het omgaan met tegenslagen.


SPEL ALS ANTIGIF VOOR TEGENSLAGEN & UITDAGINGEN


Samen spelen en speelsheid beleven bouwt aan jullie emotioneel kapitaal. Het is een bron, een reserve waaruit je kan putten bij uitdagingen, struggles en op moeilijke momenten.


Je kan jullie emotioneel kapitaal zien als een bron van gedeelde positieve herinneringen, belevingen en ervaringen uit het verleden, die jullie welzijn bevorderen. Op de momenten waarop het niet goed gaat, kan je het aanwenden als antigif om samen jullie tegenslagen en uitdagingen te tackelen. Het zorgt er voor dat je the bigger picture blijft zien en je niet blind staart.

Jullie specifieke, eigen manier van samen spelen is typerend voor hoe jullie met moeilijkere periodes of uitdagingen binnen jullie relatie zullen omgaan.

Yep, ik beken, mijn man en ik lopen na een stressy dag geregeld wat toertjes rond de tafel. Catch me if you can 😉 Even stoom aflaten. Het klinkt misschien belachelijk en je ziet het jezelf niet doen. Maar dit is één van onze manieren om stress van buitenaf onze relatie niet te laten infecteren.


Als je in een relatie bent met iemand is er niet zoiets als ‘mijn’ of ‘jouw’ probleem. Het is niet zo mooi afgelijnd. Jouw probleem en dit van je partner beïnvloeden jullie relatie evengoed. Met andere woorden: jouw problemen worden jullie problemen.

Ga op zoek naar wat jullie speelse antigif is.SPEL ALS EVENWICHTSOEFENING TUSSEN JIJ EN WIJ


De mate waarin een koppel speelt, is een voorspeller voor de veerkracht van de relatie, veel meer dan de duur van de relatie, de leeftijd, het aantal kinderen of de opleiding. De gemeenschappelijke factor in elk spel dat samen als koppel wordt gespeeld, is de relatiestabiliserende functie.

Hoe vaker partners samen spelen en plezier beleven, hoe intenser hun band wordt. Hoe intenser hun band is, hoe vrijer ze zich voelen om spontaan te spelen, enzovoort. Een eindeloze, versterkende cirkel. Het goede nieuws is dat dit proces zichzelf in stand houdt.


Geen paniek, jullie zullen geen Siamese tweeling worden met eenzelfde identiteit. Het paradoxale is dat spel jullie verbindt, gevoel van eenheid geeft en in staat stelt om jullie eigenheid te behouden. Elke partner voegt namelijk telkens iets unieks van zichzelf toe aan de gemeenschappelijke speelse ervaring.


Met andere woorden, door als partners samen te spelen en te beleven, vindt er een verschuiving plaats van ik-en-jij naar wij. Een eindeloze, versterkende cirkel die aantoont dat individualiteit vergroot tijdens het samen spelen, wat leidt tot een groter wij-gevoel. Paradoxaal, maar o zo waar.

Samen spelen en plezier beleven voegt lijm toe aan jullie relatie. Hoe meer jullie spelen, hoe sterker jullie band wordt.

>> Ik wil speelsheid ervaren met m'n partner <<


5 MANIEREN OM SPEL IN JE RELATIE TE INTRODUCEREN


>> 1. Verdiep je in elkaars passies

Toon interesse in elkaar en wat jullie passioneert. Laat je partner vol liefde vertellen over zijn/haar ideeën, passies en dromen. Ga in de leer bij elkaar. Als jullie een gedeelde fascinatie, passie of hobby hebben, ga daar dan voor! Beklim samen bergen, speel uren samen Scrabbel, doe wijnproeverijen tot jullie alles hebben geproefd… Beleef het samen en laat jullie gedeeld emotioneel kapitaal stijgen!


>> 2. Herontdek samen de speeltuin

Wanneer zaten jullie voor het laatst naast elkaar op de schommel, of bouwden jullie een zandkasteel? Klommen jullie al samen in bomen of rolden jullie in het gras? Of doe net als mijn man en ik, ren na een drukke dag tikkertjesgewijs achter elkaar aan. Laat het speelse kind terug in jezelf naar boven komen, laat dit zien aan je partner en beleef dit samen.


>> 3. Boek een wekelijkse datenight

Dit is -liefst een vast moment in de week, voor minimum 30 minuten- waarop jullie tijd vrijmaken om enkel met jullie te zijn. Er zijn enkele kleine spelregels: er mag niet over kinderen, verbouwingen, de rekeningen en huishoudelijke to do’s worden gesproken. Deze date hoeft niet groots of duur te zijn, het gaat er om dat jullie bewust tijd nemen voor elkaar. Neem een picknick en kijk samen een hele avond naar de sterren of maak een wandeling in een bos waar jullie nog nooit zijn geweest en neem jullie thermos koffie mee.


>> 4. Lach samen

Kijk samen naar een comedyshow, haal die stoffige kinderfoto’s boven of vertel de meest hilarische reisanekdote aan elkaar. Lach samen. Lachen is een krachtig medicijn en versterkt jullie relatieband.


>> 5. Haal je pen boven, schrijf een liefdesbrief

Krabbel neer hoe verbazingwekkend jij je partner vindt, wat jij leuk vindt en misschien wel adoreert. Leg deze brief onder het nachtkussen van je partner en wees even verwonderd als die deze ontdekt.


Veel succes, lieverds!


PS: Weet dat jullie steeds welkom zijn in onze praktijk voor jullie speelse beleving of relatietherapie, zo blijft jullie liefde vloeien :)


39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven