top of page

PLAY & STAY: SPEL ALS LIJM VOOR EEN GELUKKIGE RELATIE

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Speels in je relatie staan heeft bewonderenswaardige, positieve effecten op jou en je relatie.

Kom er alles over te weten in deze blog. >>


Yes, ik beken...

... mijn man en ik lopen na een stressy dag geregeld wat toertjes rond de tafel. Catch me if you can! Even stoom aflaten. Dat is één van onze manieren om stress van buitenaf onze relatie niet te laten infecteren.


Rond de tafel lopen met je partner, een knipoog tijdens een stokstijve receptie waar iedereen een kapstok heeft ingeslikt, na een stressvolle dag samen in de slappe lach schieten uit pure vermoeidheid,…

Het zijn allemaal speelse belevingen die je als koppel dichter bij elkaar brengen. De druk van alledag, verplichte to do’s en de sleur leggen de speelse dynamiek tussen koppels vaak op het droge. Geen nood! Jullie kunnen steeds de vernieuwende speelsheid en spontaniteit doorheen jullie relatie laten waaien, als een verfrissend briesje op een snikhete dag.


EEN GEZONDE DOSIS SPEELSHEID KAN JE RELATIE REDDEN VAN DE DODELIJKE SLEUR

Speelsheid is een onmisbare kracht die mensen bij elkaar houdt. Samen kunnen grappen en grollen, experimenteren, verhalen kunnen vertellen … maken je relatie levendig en intiem. Zelfs als loyaliteit, verantwoordelijkheid en trouw er wél zijn, valt een relatie zonder speelsheid ten prooi aan sleur, stress en ontevredenheid.

Spel bevrijdt jullie van routine. Teveel routine is heeft een zeer negatieve impact op onze geest. Een zekere mate van stabiliteit is belangrijk, maar excitement en een frisse wind af en toe doen je relatie schitteren. Speelsheid creëert een soort van tussenruimte tussen de partners, een soort deelverzameling, waar zij elkaar op een open, onbevooroordeelde manier kunnen ontmoeten.


Spelen houdt alles in balans. Het geeft een relatie veerkracht, een intens gevoel van verbondenheid en voorkomt dat kleine problemen groot worden. Stop je als koppel met spelen, dan val je al snel terug op de absolute reserves van je relatie. Dan lijkt alles vast te zitten en zie je enkel nog datgene waar je jou zo aan ergert.


Waarom is spelen zo belangrijk als koppel?


Onderzoek wijst uit dat speelsheid binnen relaties uiteenlopende positieve effecten heeft. Enkele voordelen die het spelen kan hebben op jullie relatie:

  1. Vertrouwen neemt toe.

  2. Speelsheid reduceert stress.

  3. Het limiteert conflicten tussen jullie.

  4. Spel is een weergave van intimiteit en kan deze versterken.

  5. Het bevordert en vergemakkelijkt jullie communicatie.

Samengevat: spelen bevordert de kwaliteit van je relatie.


Daarom raad ik jullie, liefste koppels, aan om meer te spelen binnen jullie relatie. Spelen en speelsheid in je relatie gaat over je kwetsbaar opstellen, alle conventies loslaten, elkaar zuurstof gunnen en reageren vanuit een niet-oordelende houding waar beiden van kunnen genieten. Hieronder zoom ik dieper in op hoe samen spelen en beleven jullie als koppel dichter bij elkaar brengt en hoe het jullie versterkt in het omgaan met tegenslagen.


Hoe spelen je emotioneel kapitaal verhoogt

Ik ben van mening dat koppels vaak té laat op relatietherapie komen. Weken voordat koppels hun eerste afspraak inplanden, stond het water hen aan de lippen. Op het moment van de afspraak lijkt hun relatie al ‘verzopen’. Ik pleit voor preventieve relatietherapie: een tweejaarlijks bezoek aan een relatietherapeut voor alle koppels. Niet alleen preventieve relatietherapie, maar ook samen spelen en speelsheid beleven verhoogt je emotioneel kapitaal.


Je kan emotioneel kapitaal zien als een bron van gedeelde positieve herinneringen, belevingen en ervaringen uit het verleden die jullie welzijn bevorderen. Het is een bron en een reserve waaruit je kan putten bij uitdagingen, struggles en op moeilijke momenten. Op de momenten waarop het niet goed gaat, kan je het aanwenden als antigif om samen jullie tegenslagen en uitdagingen te tackelen. Je emotioneel kapitaal zorgt ervoor dat je the bigger picture blijft zien.


Ga op zoek naar jullie speelse antigif.


Spel als evenwichtsoefening tussen 'JIJ' en 'WIJ'


Elk spel dat samen als koppel wordt gespeeld, heeft een relatiestabiliserend effect. De mate waarin een koppel speelt, is een voorspeller voor de veerkracht van de relatie. Veel meer dan de duur van de relatie, de leeftijd, het aantal kinderen of de opleiding geeft speelsheid een duidelijk beeld van de sterkte van de band tussen mensen.


Hoe vaker partners samen spelen en plezier beleven, hoe intenser hun band wordt. Hoe intenser hun band is, hoe vrijer ze zich voelen om spontaan te spelen, enzovoort. Een eindeloze, versterkende cirkel. Het goede nieuws is dat dit proces zichzelf in stand houdt.


Geen paniek. Het paradoxale is dat spel jullie verbindt, gevoel van eenheid geeft en in staat stelt om jullie eigenheid te behouden. Elke partner voegt namelijk telkens iets unieks van zichzelf toe aan de gemeenschappelijke speelse ervaring. Jullie zullen geen Siamese tweeling worden met eenzelfde identiteit.


Met andere woorden, door als partners samen te spelen en te beleven, vindt er een verschuiving plaats van ik-en-jij naar wij. Een eindeloze, versterkende cirkel die aantoont dat individualiteit vergroot tijdens het samen spelen, wat leidt tot een groter wij-gevoel. Paradoxaal, maar o zo waar.

Veel succes, lieverds!

PS: Weet dat jullie steeds welkom zijn in onze praktijk voor jullie speelse beleving of relatietherapie, zo blijft jullie liefde vloeien :)


Meer weten?

Hier zijn alvast 6 tips om spel en speelsheid in je relatie te introduceren. In deze blogpost vertellen we je hoe het No Escape-idee is ontstaan. Ga samen voor die unieke, intens verbindende en speelse beleving voor jou en je partner.


Overtuigd?

Boek hieronder meteen het eerstvolgende vrije moment:


113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page