top of page

Negatief zelfbeeld? Zo krijg je meer zelfvertrouwen en overwin je je onzekerheid

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Kamp je met onzekerheid of een negatief zelfbeeld? Een vraag over zelfvertrouwen… en het gebrek daaraan. Omdat het een vaak voorkomend thema is duik ik er graag dieper in in deze blogpost. Duik je mee? Leer je zelfvertrouwen vergroten met de tips op de blog. >>

Een tijdje geleden kwam er een jonge mama in mijn praktijk. Haar vraag trof me: “Wat kan ik doen om beter voor mijn kinderen te zorgen?”. Nu heb ik door de jaren heen geleerd om sterk verborgen en ingeduffelde vragen te ontmantelen en om laag voor laag te verwijderen en door te dringen tot de essentie. Na een eerste sessie bleek dat ze eigenlijk wou weten hoe ze een goede mama kan zijn en wat ze hiervoor nodig heeft.


Zelfvertrouwen: wat is dat eigenlijk?

Vragen over zelfvertrouwen passeren met de regelmaat van de klok in mijn praktijk.

Meestal zijn ze vermomd in één van de volgende gedaantes:

  • Doe ik het wel goed?

  • Hoe zeg ik best wat ik denk?

  • Wat moet ik aan mezelf veranderen om erbij te horen?

  • Mag ik wel gewoon mezelf zijn, wat gaan ze daarvan zeggen?

Al deze vragen en nog veel meer houden verband met zelfvertrouwen.


Herken je deze vragen?

Wil je hierin verandering brengen? Durf terug kiezen voor jezelf en jouw talenten.

Behoefte aan persoonlijke begeleiding in een veilig kader?

Zelfvertrouwen is zoals het woord zelf zegt: op jezelf durven vertrouwen en hiernaar handelen.

Het heeft niets te maken met schreeuwerig zijn of met veel toeters en bellen jezelf aankondigen, een betweterige etter zijn of neerkijken op anderen. Het is het durven toelaten van jezelf, waardoor je talenten naar buiten kunnen komen en jij vrijer in jouw leven kan staan. Het gaat om jouw innerlijke vastberadenheid. Het soort gevoel dat je een berg doet op lopen en aan de top uit volle borst schreeuwen “YES I CAN!” 😉


Zelfvertrouwen zorgt er voor dat je jezelf liever ziet.

En dat heeft directe gevolgen voor je omgeving: iedereen rondom je voelt dat jij meer jezelf bent. In goede en slechte tijden. Daardoor durven zij ook hun alsof-jasjes makkelijker uittrekken in jouw gezelschap.


Jouw zelfvertrouwen heeft dus niet alleen een rechtstreekse impact op je relatie met jezelf, maar ook op de kwaliteit van jouw relaties met anderen.

Het omgekeerde – een laag zelfbeeld – beïnvloedt bijgevolg ook je relatie met jezelf en met je naasten op een negatieve manier.

Jezelf als kompas

Als je jezelf in drie woorden zou omschrijven – welke woorden zou je kiezen?

Noem je dan vooral dingen die aan je persoonlijkheid gelinkt zijn? Of eerder uiterlijke kenmerken? Maak je vooral positieve connotaties? Of komen er ook eerder negatieve dingen boven?


Zelfvertrouwen stroomt voort uit het gevoel van jezelf vertrouwen. Zelf is daarbij het keyword. Jijzelf bent het vertrekpunt. Wat jij belangrijk vindt is daarbij je rode draad.

Weten wie je bent en waarvoor jezelf staat en dit au sérieux nemen vormt een vangnet bij moeilijke omstandigheden en stresserende momenten. Jijzelf vormt het kompas, en niet iemand anders.

Dat helpt ook voorkomen dat je denkt te weten wat anderen over je denken. Behalve als jij het alziend oog of het orakel bent, weet je nooit écht wat de ander denkt. Je baseren op ‘ik denk dat die denkt dat ik dat denk’ zonder even na te vragen is dan ook geen goede vertrekbasis voor het vormen van je zelfbeeld. Maar waar komt dat zelfbeeld eigenlijk vandaan?


Je wordt niet geboren met een negatief zelfbeeld

Zwart-wit foto’s van vroeger bepalen je kleuren van nu. Ik zie me daar nog staan: als een ukkie van amper acht, gezellig rond de piano met de familie. Mijn broer met zijn gitaar in de aanslag, mijn muzikale gezinsleden zingend uit volle borst.

En ik? Tja, ik deed een poging tot zingen… maar kwam niet veel verder dan wat gejengel waar menig kattenkoor mee kon wedijveren. En ik wou er koste wat het kost bijhoren. Ettelijke huilbuien aan de piano en in de les notenleer later gaf ik er teleurgesteld de brui aan.


Zoveel tranen, zoveel verdriet, alleen maar omdat ik hunkerde naar de trotse blik van mijn mama. Naar een beetje erkenning en graag gezien worden. Later zou blijken dat mijn talent in theater lag. Had ik toen maar geweten dat muziek niet mijn weg was…


Vroegere ervaringen spelen een essentiële rol in hoe jij naar jezelf kijkt en of jij durft vertrouwen op je eigen kunnen.


Hoe jij als kind werd beloond voor je successen of werd gestraft voor je fouten en tekortkomingen bepaalt je patronen, je automatismen, je reacties, het gevoel bij momenten waarop jij op het podium durft te staan of wanneer je liever onder de grond wil kruipen.


Nog straffer zelfs: het bepaalt met wie jij een relatie durft aan te gaan, je job keuze, hoe je gezinsleven vorm krijgt…

Maar wacht eens: "kan ik dan wel veranderen wat ik geloof over mezelf?"

Het goede nieuws is: dat kan zeker.

Er zijn heel wat dingen die je kan doen om dichter bij jezelf te komen.


Voor sommigen werkt meditatie - dé nieuwe (bewezen) hype om stil te staan bij jezelf. Ikzelf krijg persoonlijk keuzestress bij het overaanbod aan meditatie-audio’s.


Als ik nood heb aan rust of het gevoel krijg moeilijk keuzes vanuit mezelf te kunnen maken vanwege de “goede raad van anderen”, gun ik mezelf de ruimte me even af te sluiten. Even just me myself and I. Een adempauze voor mezelf, een moment waarop ik niets moet enkel bij mezelf zijn.


Het is belangrijk dat je vragen durft te stellen en op onderzoek uitgaat om meer over jezelf te weten te komen. Maar we mogen er niet in blijven hangen. Of nog erger het gebruiken als uitvlucht om niet in actie te schieten.


Wil jij in actie schieten, maar weet je niet goed?

De grootste uitdaging van een gebrek aan zelfvertrouwen is duidelijk: ACTIE, DOEN en IN BEWEGING komen. Deze blog helpt je alvast op weg.


Doen, handelen vanuit vertrouwen ook al weet je misschien niet goed wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Het doen op zich brengt je al een stap dichter bij zelfvertrouwen. Ook al schijt je vierkant in je broek. Op dit punt is het niet het gevoel, maar wat je doet belangrijk.


Start met een gratis zelfvertrouwenboost >>: met drie korte filmpjes en uitoefeningen leer je wat zelfvertrouwen is, krijg je zicht op wat je weerhoudt op jezelf te vertrouwen en breng ik je terug in contact met je innerlijke fire balls.


Ken je het DIY Zelfvertrouwenboek al? Als therapeut geloof ik sterk in de kracht van ervaring. In dit boek combineer ik woorden en actie, wat uniek is. Doe mij maar zelfvertrouwen is een DIY boek met creatieve oefeningen en opdrachten die jou uitdagen. Hierdoor overwin jij jouw onzekerheid en ga jij recht op jouw doel af.


Nood aan meer zelfvertrouwen?

Heb je het gehad met jezelf klein houden? Behoefte aan persoonlijke begeleiding in een veilig kader? Laat van je horen, en we gaan samen aan de slag.



6 tips om je zelfvertrouwen te vergroten


Een liefdevolle shot onder uw spreekwoordelijke kont nodig?

Hier heb je een tip voor elke dag van de week (en zondag is rustdag natuurlijk).

Kom in actie en vergroot je zelfvertrouwen!

1. Geloof in jezelf


Je bent uniek in wie je bent en hoe je dit in de wereld zet. Als jij voelt dat jij iets wil gaan doen, iets wil ondernemen, iets op een bepaalde manier wil aanpakken… dan is daar een reden voor. Er is een reden waarom het voor jou goed voelt om het op die manier te doen.

Wees je ervan bewust dat deze manier jouw manier is en dat je die inzet omdat dat nu eenmaal bij jou past. Je doet het niet om liever gezien te worden, er bij te horen of welke afleidende andere reden dan ook.

Om te durven geloven in jezelf is het dus in de eerste plaats belangrijk dat jij jezelf kent.


· Waar ben jij goed in?

· Wat doe jij vanzelf?

· Wat kost jou geen moeite?

· Waar weet jij weinig vanaf?

· Wat kost je moeite, wat is een opgave voor jou?




Tip: Bevraag dit in je omgeving. Vrienden, collega’s, buren, … bezitten een schat aan informatie over jou. Maak daar gebruik van!


2. Hou van je speelse idioot


Je kent het wel: je komt voor het eerst in een nieuwe groep, ze vragen je naam en je struikelt over je woorden. OMG - hoe kan je nu je bloedeigen naam vergeten? Je voelt het schaamrood naar je wangen stijgen!

Of je bent uit volle borst aan het meezingen met een bijzonder foute schijf (hashtag guilty pleasure) terwijl je de parking van de Colruyt oprijdt. Om plots op te merken dat je baas op het plekje naast je geparkeerd staat. Ooo noo…


Je zou daarna terug in je schelp kunnen kruipen, jezelf nooit meer laten gaan en je voorgoed inhouden. Maar wat een zonde zou dat zijn! Jouw vrolijke zangstonden op de parking van de Colruyt maken net van deze wereld een kleurrijke plek. Dus, de volgende keer haal je gewoon je schouders op en omarm je die speelse idioot in jezelf!




3. Erken je innerlijke criticus

Ken je dat zeurend stemmetje in je hoofd?

Je hebt een krachtig, ontdekkend stuk in jezelf dat regelmatig wil dat jij jouw stoute schoenen aantrekt. Dat deel van jezelf wordt echter steeds op het matje geroepen door je innerlijke criticus: “wat gaan ze wel niet zeggen over jou?”, “dat is toch niks voor jou”, “wat als ik afga als een gieter?”,… Sounds familiar?

Deze sluipende dialoog tussen je criticus wordt gestuwd door angst enerzijds en het verlangen om uit je gekende voegen te breken anderzijds.


Na veel innerlijk getouwtrek neem je een besluit:

· je kiest er voor het niet te doen

· je doet het toch en doorbreekt de cirkel (en voelt je hoogstwaarschijnlijk schuldig) of

· je kiest voor een afgezwakte versie van je verlangen en blijft met veel vragen zitten: “hoe zou het geweest zijn mocht ik het gedurfd hebben?”, “zou ik dat leuk vinden?”,…



Tip: geef je innerlijke criticus een naam. Laat ons zeggen dat we hem Hendrik noemen. Telkens je het gevoel hebt dat Hendrik aan het woord komt en jou van het podium duwt, neem dan even diep adem en zeg tegen Hendrik dat jij aan het woord was.


Hendrik mag gerust een mening hebben, maar jij neemt de eindbeslissing. Want Hendrik is er niet zomaar, hij heeft een functie: jouw beschermen. Bedank hem hiervoor, maar geef hem terug dat niet alles altijd gedoemd is om te mislukken.


4. Durf vallen en behaal je master als faaldeskundige


Durf naar je fouten kijken als leer-momenten, een ervaring die je iets kan zeggen, waaruit je dingen kan opmaken. Zaden voor de toekomst.

Neen, de conclusie is niet: “zie je wel, ik kan het niet”.

Tip: stel je voor dat het een vriend of vriendin zou zijn die zoiets zou meemaken. Wat zou je hem/haar dan zeggen? Wel, vertel dit nu tegen jezelf. Dit uitspreken helpt je om met meer acceptatie naar je misstappen en fouten te kijken.

Op je bek gaan en fouten maken maakt van jou niet de grootste loser ever, integendeel - het is het ultieme bewijs dat je lef hebt en nieuwe dingen probeert. Respect!

5. Wie niet weg is, is gezien: genoeg verstopt laat je zien


Blijf je niet opsluiten in je zetel of in je gekende omgeving. Yep, het is natuurlijk easy peasy. Lekker gezellig onder je fleecen dekentje in de zetel. Kopje thee en een koekske dabei. Kies er voor eens wat meer buiten te komen.

Wil je jou niet langer verstoppen?


Zie de wereld als een experimenteerlabo, jij bent de prof. Doe wat experimentjes: ga eens alleen naar de cinema of ga tijdens het feestje van je collega niet tegen de muur staan, maar zoek een plekje in de ruimte. Zoek de vrije ruimte op, waar jij mag staan. Mensen zullen je sneller zien en je aanspreken. Hierdoor stijgt de kans op positieve ervaringen, buiten je eigen gekende, veilige wereldje.


6. Laat momenten van rust en ontspanning toe

Groeien naar meer zelfvertrouwen vergt energie en doorzetting. En – het kan ook wat stress met zich meebrengen.

We leven al in een wereld vol verwachtingen, druk en effectiviteit in het kwadraat. Ook al heb je een enorme agenda en puilen je to-do’s uit, durf even op pauze drukken. Neem tijd voor jezelf om te ontspannen. Ga wandelen of lopen of ga net even op je luie gat liggen terwijl je favoriete muziek speelt.


Het doorbreken van je stresspatroon en pauzes slaan in je dagelijkse routine zijn openingen voor de geest. Alles wordt weer even leeg gemaakt, waardoor terug ruimte vrijkomt op je harde schijf voor nieuwe ideeën, oplossingen en een portie energie.

Als ik een overvolle agenda heb, kies ik er bewust voor zeker die dag twee keer even naar buiten te gaan. Een wandeling doen of een toertje gaan lopen - of beiden als het erg druk is. Het lijkt misschien contraproductief, maar dat is het niet. Door met mijn lijf in beweging te komen, wordt mijn geest losgemaakt van de gekende routine en weet ik precies wat ik moet doen. Het maakt mijn werk efficiënter en het voelt minder vanuit een ‘moeten’.




Jij mag er zijn, zoals je bent!

Knoop dat goed in die oren van je.


Kan je nog een zetje gebruiken met dat zelfvertrouwen van je?

Wij organiseren een unieke 4-daagse training om met meer zelfvertrouwen in het leven te staan. Leer je talenten ontdekken en zet ze vol vertrouwen in om jouw leven vorm te geven zoals jij dat wil!

Meer info en inschrijven doe je door op één van de afbeeldingen te klikken.

Heb je vragen, mail me gerust: lara@bittere-ernst.be


Mag het wat meer zijn?

Heb je nood aan een intensiever proces? Aan persoonlijke begeleiding in een veilig kader?


220 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page