top of page

Negatief zelfbeeld? Zo krijg je meer zelfvertrouwen en overwin je je onzekerheid

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Kamp je met onzekerheid of een negatief zelfbeeld? Een vraag over zelfvertrouwen… en het gebrek daaraan. Omdat het een vaak voorkomend thema is duik ik er graag dieper in in deze blogpost. Duik je mee? Leer je zelfvertrouwen vergroten met de tips op de blog. >>

Een tijdje geleden kwam er een jonge mama in mijn praktijk. Haar vraag trof me: “Wat kan ik doen om beter voor mijn kinderen te zorgen?”. Nu heb ik door de jaren heen geleerd om sterk verborgen en ingeduffelde vragen te ontmantelen en om laag voor laag te verwijderen en door te dringen tot de essentie. Na een eerste sessie bleek dat ze eigenlijk wou weten hoe ze een goede mama kan zijn en wat ze hiervoor nodig heeft.


Zelfvertrouwen: wat is dat eigenlijk?

Vragen over zelfvertrouwen passeren met de regelmaat van de klok in mijn praktijk.

Meestal zijn ze vermomd in één van de volgende gedaantes:

  • Doe ik het wel goed?

  • Hoe zeg ik best wat ik denk?

  • Wat moet ik aan mezelf veranderen om erbij te horen?

  • Mag ik wel gewoon mezelf zijn, wat gaan ze daarvan zeggen?

Al deze vragen en nog veel meer houden verband met zelfvertrouwen.


Herken je deze vragen?

Wil je hierin verandering brengen? Durf terug kiezen voor jezelf en jouw talenten.

Behoefte aan persoonlijke begeleiding in een veilig kader?

Bekijk ons unieke aanbod voor een boost op maat >>

Zelfvertrouwen is zoals het woord zelf zegt: op jezelf durven vertrouwen en hiernaar handelen.

Het heeft niets te maken met schreeuwerig zijn of met veel toeters en bellen jezelf aankondigen, een betweterige etter zijn of neerkijken op anderen. Het is het durven toelaten van jezelf, waardoor je talenten naar buiten kunnen komen en jij vrijer in jouw leven kan staan. Het gaat om jouw innerlijke vastberadenheid. Het soort gevoel dat je een berg doet op lopen en aan de top uit volle borst schreeuwen “YES I CAN!” 😉


Zelfvertrouwen zorgt er voor dat je jezelf liever ziet.

En dat heeft directe gevolgen voor je omgeving: iedereen rondom je voelt dat jij meer jezelf bent. In goede en slechte tijden. Daardoor durven zij ook hun alsof-jasjes makkelijker uittrekken in jouw gezelschap.


Jouw zelfvertrouwen heeft dus niet alleen een rechtstreekse impact op je relatie met jezelf, maar ook op de kwaliteit van jouw relaties met anderen.

Het omgekeerde – een laag zelfbeeld – beïnvloedt bijgevolg ook je relatie met jezelf en met je naasten op een negatieve manier.

Jezelf als kompas

Als je jezelf in drie woorden zou omschrijven – welke woorden zou je kiezen?

Noem je dan vooral dingen die aan je persoonlijkheid gelinkt zijn? Of eerder uiterlijke kenmerken? Maak je vooral positieve connotaties? Of komen er ook eerder negatieve dingen boven?


Zelfvertrouwen stroomt voort uit het gevoel van jezelf vertrouwen. Zelf is daarbij het keyword. Jijzelf bent het vertrekpunt. Wat jij belangrijk vindt is daarbij je rode draad.