top of page

De opluchting na een potje tranen: 5 verrassende voordelen van huilen

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Veel huilen? Snel huilen? Huilen heeft zijn voordelen! ‘t Is de goedkoopste manier om je opgelucht te voelen zonder uren therapie of behandelingen. Ontdek in deze blog welke voordelen huilen nog biedt. >>


Ajuinen snijden voor de spaghettisaus. Een meeslepende film bekijken. De reünie met ons moeke als ik terugkwam van Chirokamp: allemaal momenten waarop de tranen over mijn wangen stroomden.


Wenen heeft naast natte zakdoeken, snot, uitgelopen mascara en rood aangelopen ogen geen ongewenste bijwerkingen. Integendeel: huilen werkt geneeskrachtig. Uit onderzoek blijkt het een topmedicijn te zijn. 88,8% van de mensen die huilen zijn opgelucht en voelen zich gelukkiger achteraf.


Vergeet dus die dure behandelingen of uren therapie, maar zet eens in op een potje janken.

De homo sapiens huiler’ - beter bekend als de blèitmuile: huilen als evolutionair gegeven

Tranen gestuwd door emotie zijn menselijk én van alle tijden. Het is één van die menselijke trekjes die de evolutie doorstaan heeft. Het moet op één of andere manier een overlevingsvoordeel bieden, anders was de traan al lang uitgestorven. Da’s Darwin enzo!Waarom we huilen en wat er precies met ons gebeurt als we huilen blijft een mysterie voor de wetenschap.


Over de kracht van lachen wanneer we ons blij en gelukkig voelen weten we bijvoorbeeld dat het stress reduceert en ons immuunsysteem een boost geeft. Ook het uiten van kwaadheid doet onze geest goed. Dat we het er allemaal maar eens moeten uitflappen! Tsjakka! Dat lucht op.

Maar over die bittere tranen weten we, welja… bitter weinig. Zou dat te maken hebben met het feit dat er op huilen een lading rust die niet rust op lachen of kwaad zijn?


Je zegt toch ook geen sorry als je naar het WC bent geweest?

Dat er wel degelijk nog een sociaal stigma aan huilen plakt, kan je wel stellen. Een potje janken? Daar hoort sowieso een dosis schaamtegevoel bij. Vele sorry’s volgen op de vele tranen. Je hebt je ‘laten gaan’, je hebt je aangesteld. En erger: je bent die ander tot last geweest met je aanstellerigheid. Kon je nu niet even op je tanden bijten of het volgende blèit-concert in de WC geven – zonder toeschouwers?


Nochtans kan je je afvragen waarom dat nodig is, sorry zeggen. De tranen die vloeien bevatten hormonen die je een gezond evenwicht helpen bewaren. Het zijn onder meer dezelfde stoffen die je lichaam afstoot tijdens het plassen. En euh, na een plasje verontschuldig je jezelf toch ook niet?


Elke indeling heeft de nieuwste sociale functies ingebouwd. Lezers kunnen gemakkelijk berichten delen op sociale netwerken als Facebook en Twitter, zien hoeveel mensen een bericht leuk vinden of reacties hebben geplaatst en meer.


Genoeg gehad van 'sorry's'? Wil je hiermee aan de slag?

Bel me, schrijf me, laat van je horen >>


Zeg niet zomaar “huilen” tegen huilen: het verschil tussen emotionele tranen en ajuin-tranen

Emotionele tranen pinkelen tevoorschijn als ons lichaam terug op de plooi wil komen na een stresserende of geladen situatie. Mocht je die tranen binnenhouden dan loert een hartaanval om de hoek. Laat je de waterlanders vloeien, dan neemt je risico met de traan af en vloeit je stress letterlijk uit je lijf. (Hart)crisis afgewend!


Het is bewezen dat emotionele tranen meer hormonen bevatten dan ajuin-geïnduceerde tranen. Je kan dus gerust een duikbril opzetten de volgende keer dat je ajuinen moet snijden: dat soort tranen levert je niets bijzonder op (buiten die uitgelopen mascara dan!).