top of page

LUISTER! WAAROM WIJSHEID en WAARHEID JE (BETER) BEREIKT VIA JE OREN

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Audio’s, podcasts en muziek: luisteren kan je zoveel waardevols opleveren. Inzichten, ervaringen, gevoelens. Ontdek in deze blog waarom je best je oren spitst >>


Akkoord, sommige geluiden bezorgen je instant kippenvel over je ganse lichaam. De nagels van de juf over het schoolbord, een steentje in een krijtje, isomo platen die tegen elkaar wrijven… bij het schrijven alleen al onderdruk ik een rilling over mijn rug. Maar gelukkig kan geluid ook een helende streling voor je oor zijn. In deze blogpost breng ik een ode aan geluiden die je naar andere oorden brengen en leer je hoe ook jij met geluid voor waardevolle injecties in je hoofd kan zorgen.


Kom mee naar een andere wereld

Ikzelf ben zot van audio’s en podcasts. Mijn koptelefoon opzetten staat voor mij gelijk aan een andere wereld binnentreden, mezelf blootstellen aan geluiden die mij naar andere oorden brengen en waardevolle inzichten recht in m’n hersenen.


Een intiem moment voor mezelf, dat me innerlijke rust brengt. Zalig vind ik het!


Luisteren naar specifieke geluiden heeft een effect op je gemoed, je psychisch welzijn en je lichaam.


Van het luisteren naar goed geluid – in de vorm van muziek, podcasts en andere audiocontent – gaan we ons beter voelen, meer bewegen, wordt ons seksleven beter, krijgen we nieuwe ideeën, worden we gelukkiger en productiever. Dat blijkt uit het wereldwijde online onderzoek van Sonos – een onderzoek naar de kracht van het luisteren onder 12.000 mensen uit twaalf landen.


Weldadige audio

Dat helende effect is dus duidelijk niet iets dat ik me ingebeeld heb. Geluid wordt vaak gebruikt in de zorg bij personen met dementie en te vroeg geboren baby’tjes. Beginnen stofzuigen bij huilbuien van je ukkie baby in de zoektocht naar rust... Yes, wetenschappelijk bewezen: het werkt.

Beluisteren van een bepaalde symfonie terwijl je wacht om geopereerd te worden stilt je pijn stilt. Weg met die overbodige medicatie! Ook daarvan heeft de wetenschap aangetoond: het werkt.

Stress? Beluister de aria’s van Puccini’s opera Turandot en je kalmeert meteen. Een bewezen oplossing, check! Tal van onderzoeken bewijzen de positieve invloed van geluid op ons brein en ons gedrag.


Geluid is ook emotie. Gewekt worden door het agressieve gebiep van je radiowekker of wakker getsjilpt worden door de vogeltjes in de tuin, een wereld van verschil op je gemoed (ik weet alleszins wat ik verkies!).


Waarom leg ik steeds die ene blètschijf op als ik voel dat ik nood heb om te wenen? Of zoek ik het kolkende geruis van de zee op als het chaos is in m’n hoofd? Omdat het mijn gemoed, m’n gevoel en mijn creativiteit beïnvloedt.


Koptelefoon op = pure focus

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar door te luisteren via mijn koptelefoon wordt geruis in mijn hoofd gereduceerd tot achtergrondgeluid. De soms overheersende – people pleasende - stemmen in mijn hoofd worden gedempt, wat ik hoor biedt me een ander perspectief of stelt me in staat iets anders te ervaren of soms zelfs letterlijk om m’n lijf te voelen. Dat is de reden waarom op baal-ochtenden (hallo ochtendhumeur) m’n koptelefoon m’n beste vriend is.


Misschien heb jij ook al ondervonden dat jezelf “terugtrekken” in een andere wereld met een audio-beleving ervoor zorgt dat je de ruis kan uitschakelen en je je beter kan concentreren op één iets. En al helemaal als dat één iets, welja, jezelf is.


Kies bewust een focus, weg van de ruis. Door luisterend te observeren, onderzoek je de aard van je gedachten en emoties. Op die manier leer je ze kennen, kan je ermee omgaan en word je je