top of page

LUISTER! WAAROM WIJSHEID en WAARHEID JE (BETER) BEREIKT VIA JE OREN

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Audio’s, podcasts en muziek: luisteren kan je zoveel waardevols opleveren. Inzichten, ervaringen, gevoelens. Ontdek in deze blog waarom je best je oren spitst >>


Akkoord, sommige geluiden bezorgen je instant kippenvel over je ganse lichaam. De nagels van de juf over het schoolbord, een steentje in een krijtje, isomo platen die tegen elkaar wrijven… bij het schrijven alleen al onderdruk ik een rilling over mijn rug. Maar gelukkig kan geluid ook een helende streling voor je oor zijn. In deze blogpost breng ik een ode aan geluiden die je naar andere oorden brengen en leer je hoe ook jij met geluid voor waardevolle injecties in je hoofd kan zorgen.


Kom mee naar een andere wereld

Ikzelf ben zot van audio’s en podcasts. Mijn koptelefoon opzetten staat voor mij gelijk aan een andere wereld binnentreden, mezelf blootstellen aan geluiden die mij naar andere oorden brengen en waardevolle inzichten recht in m’n hersenen.


Een intiem moment voor mezelf, dat me innerlijke rust brengt. Zalig vind ik het!


Luisteren naar specifieke geluiden heeft een effect op je gemoed, je psychisch welzijn en je lichaam.


Van het luisteren naar goed geluid – in de vorm van muziek, podcasts en andere audiocontent – gaan we ons beter voelen, meer bewegen, wordt ons seksleven beter, krijgen we nieuwe ideeën, worden we gelukkiger en productiever. Dat blijkt uit het wereldwijde online onderzoek van Sonos – een onderzoek naar de kracht van het luisteren onder 12.000 mensen uit twaalf landen.


Weldadige audio

Dat helende effect is dus duidelijk niet iets dat ik me ingebeeld heb. Geluid wordt vaak gebruikt in de zorg bij personen met dementie en te vroeg geboren baby’tjes. Beginnen stofzuigen bij huilbuien van je ukkie baby in de zoektocht naar rust... Yes, wetenschappelijk bewezen: het werkt.

Beluisteren van een bepaalde symfonie terwijl je wacht om geopereerd te worden stilt je pijn stilt. Weg met die overbodige medicatie! Ook daarvan heeft de wetenschap aangetoond: het werkt.

Stress? Beluister de aria’s van Puccini’s opera Turandot en je kalmeert meteen. Een bewezen oplossing, check! Tal van onderzoeken bewijzen de positieve invloed van geluid op ons brein en ons gedrag.


Geluid is ook emotie. Gewekt worden door het agressieve gebiep van je radiowekker of wakker getsjilpt worden door de vogeltjes in de tuin, een wereld van verschil op je gemoed (ik weet alleszins wat ik verkies!).


Waarom leg ik steeds die ene blètschijf op als ik voel dat ik nood heb om te wenen? Of zoek ik het kolkende geruis van de zee op als het chaos is in m’n hoofd? Omdat het mijn gemoed, m’n gevoel en mijn creativiteit beïnvloedt.


Koptelefoon op = pure focus

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar door te luisteren via mijn koptelefoon wordt geruis in mijn hoofd gereduceerd tot achtergrondgeluid. De soms overheersende – people pleasende - stemmen in mijn hoofd worden gedempt, wat ik hoor biedt me een ander perspectief of stelt me in staat iets anders te ervaren of soms zelfs letterlijk om m’n lijf te voelen. Dat is de reden waarom op baal-ochtenden (hallo ochtendhumeur) m’n koptelefoon m’n beste vriend is.


Misschien heb jij ook al ondervonden dat jezelf “terugtrekken” in een andere wereld met een audio-beleving ervoor zorgt dat je de ruis kan uitschakelen en je je beter kan concentreren op één iets. En al helemaal als dat één iets, welja, jezelf is.


Kies bewust een focus, weg van de ruis. Door luisterend te observeren, onderzoek je de aard van je gedachten en emoties. Op die manier leer je ze kennen, kan je ermee omgaan en word je je bewust van andere opties. Het is vaak niet de gebeurtenis, maar de manier waarop je die beleeft die belangrijk is. Hoe vroeger je dit kan observeren, hoe beter je kan voorkomen dat je een blinde slaaf wordt van datgene dat je overkomt.


Ik verplicht mezelf om met de verwondering van een kind naar de wereld kijken. Als volwassene zijn we dat afgeleerd. Dit herontdekken, bewust luisteren en kijken doet ander opties zien. Na het beluisteren van audio’s kijk ik vaak op een andere manier terug op de wereld rondom mij.


Wil jij met verwondering bewuster in je leven staan?


Audio-oplossingen voor jouw poezelige oortjes

Braingasm of niet - een echte audiofiel, dat ben ik zéker wel. En toen viel het mij te binnen: als dit zo goed werkt voor mij… werkt dit misschien ook voor mijn cliënten.

Ik ging er vol enthousiasme mee aan de slag en mijn vermoeden werd bevestigd. Cliënten geven aan dat audio’s hen helpen om te verdiepen, focussen, ontspannen en vertrouwen op zichzelf. Ook zij voelen hoe het gericht inzetten van een stem in de audio gedachten verruimt, andere ervaringen brengt en hen echt iets doet voelen.

Op momenten dat ze vastlopen rond een bepaald thema of bij zichzelf opmerken dat ze opnieuw en opnieuw in eenzelfde patroon terechtkomen. Dan bezorg ik hen een audio. Zo zijn ze niet afhankelijk van mijn agendaplanning en blijven ze aan de slag. Via de audio nodig ik je uit om over jezelf na te denken en grote voordeel: waar en wanneer je wil.


Ontdek mijn audio-bieb

Onder het motto: ‘leg je oor te luister en ervaar meer van jezelf’, startte ik met creatie van audio’s op maat en zette ik een audio-bieb op. Daar deel ik de meest waardevolle audio’s die ik in mijn werk als therapeut inzet om verdiepend aan de slag te gaan rond bepaalde thema’s zoals zelfzorg, zelfvertrouwen, omgaan met kritiek.


Leer terug met een blik vol verwondering je gedachten, gevoelens en acties onderzoeken, hier bij stil te staan en ze te ontkoppelen. Deze audio’s ‘verplichten’ je stil te staan bij wat anders automatisch gebeurt, ze leren je opnieuw kijken, beleven en ervaren. Daardoor neemt je tunnelzicht af, zie je terug kansen en leer je jezelf vanuit een ander perspectief te observeren.


Een cliënte vertrouwde me toe:


“Wanneer ik de audio’s ontving, oversteeg het resultaat al mijn verwachtingen. Lara trekt me, met haar warme zachte stem, mee in een bubbel waar ik volledig ontspannen mezelf mag zijn en waar zij me gidst naar het diepste van mezelf. Dat Lara het zo persoonlijk maakt, is zó exclusief dat het me trots maakt dat ik ze in mijn bezit heb!”.nood aan een bubbel vol ontspanning

Wat als je:

  1. De eindeloze stroom aan gedachten, oordelen en analyses in je hoofd zou kunnen stopzetten (go away, Monkey Mind!)?

  2. Je hoofd zou kunnen vullen met waardevolle inzichten en deugddoende inspiratie?

  3. Je je eenvoudigweg kon terugtrekken in je eigen cocon en helemaal tot ontspanning kon komen?

  4. Met één druk op de knop een reis kon aanvatten naar het diepste van jezelf?

Goed nieuws: ook jij kan profiteren van mijn helende audio’s. Je hoeft niet toe te geven aan het dansende aapje in je hoofd. Je kan ook bewust kiezen om een halt te roepen aan de eindeloze gedachtestroom. Uitzoomen, focussen op andere zaken, een nieuwe blik aanwenden en je hoofd vullen met waardevolle nieuwe input.

Klinkt dat als muziek in je oren? Meld je hier aan voor de audio-bieb >>

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page