top of page

LET’S PLAY! HOE SPEELSHEID JE ALS VOLWASSENE DOET GROEIEN

Speels in je leven staan, levert je heel wat op. Stress reduceert, je kijkt positiever naar het leven, je relaties worden beter,… Kom in deze blog te weten hoe speelsheid je leven doet bloeien. >>


Herinner je nog de uren dat je als kind aan het spelen was? Buiten, binnen met de buurjongens of alleen. Met kleerscheuren terug naar huis na een dagje ravotten in de jeugdbeweging, de hele living vol bouwen met Domino Express steentjes om dan vol bewondering toe te kijken naar de snelheid waarmee de stenen vallen, of op je pantoffels rond de tafel dansen op zondagochtend met teddy in de hand. Zalige tijden! En dan word je volwassen: “Het is gedaan met spelen, je bent nu groot.“

In deze blogpost kom je te weten wat speelsheid voor je volwassenleven betekent en leer je hoe speelsheid je gelukkig maakt.




SPEELSHEID IS EEN ATTITUDE


Als ik over spelen & speelsheid spreek, denken mensen aan gedrag, een actie zoals een spel spelen of een mop vertellen. Speelsheid is geen actie, maar een attitude, een houding die ervoor zorgt dat jij lichter en gezonder in het leven staat.



Speelse mensen ervaren hun leven lichter vanwege:

o hun improvisatievermogen

o de verwonderde blik op het alledaagse

o het genot dat ze halen uit nieuwe ervaringen

o vlotte perspectiefwissel, waardoor hindernissen in een ander licht worden geplaatst


Herken jij jezelf in niets van het bovenstaande? Geen paniek, ik leer je verder in deze blog hoe je jouw speelsheidsspier kan trainen, zodat ook jij van alle voordelen kan genieten.


VOL-WASSEN OF HALF-WASSEN?: ODE AAN SPELEN VOOR VOLWASSENEN MET AL Z’N VOORDELEN


Spelen is onvermijdelijk gelinkt aan kinderen. Als kind gaat dit vanzelf. Naarmate we ouder worden, verliezen we die spontaniteit en neemt onze speeldrift af. Jammer, toch? Zeker als je beseft dat speelsheid goed is voor je veerkracht en welbevinden. Je hebt er alle belang bij om ook als volwassene te blijven spelen.

Waarom denk je trouwens dat escaperooms, casino’s en het autosalon zulke successen boeken? Omdat ze inzetten op een zekere spelfactor.


Speels in je leven staan, levert heel wat voordelen op. Zo wordt stress gereduceerd, stimuleert het creatief denken, wakkert het innovatie aan, verhoogt het de productiviteit, vergroot het je probleemoplossend vermogen, intensifieert het sociale banden en maakt het je tot een aantrekkelijke partner. Klinkt goed toch?!


Krijg jij niet genoeg van schrijven, dansen of basketten? Dan is de kans groot dat jij hier een krak in wordt. Als jij er plezier in hebt, dan gaat dopamine door je brein gieren en treedt er een leereffect op waardoor je nieuwe info makkelijk gaat opnemen en onthouden. Jaja, je leest het goed; door te spelen word je ook slimmer. -Wist je trouwens dat de hersenen van kinderen die de kans niet krijgen om te spelen 30% kleiner zijn?-


Spel, maakt je productiever en efficiënter.

Speels zijn heeft vaak een bittere bijklank. Het wordt gezien als niet productief en zonde van je tijd. Eerst werken en dan spelen. Eerst inspanning en dan ontspanning, wat ervoor zorgt dat we weinig spelen. Als we het dan wel doen, gaat het vaak gepaard met een schuldgevoel, want onze to-dolijst was nog niet afgevinkt. Maar wat als spelen juist als katalysator werkt? Dat je met een vleugje spel, net productiever en efficiënter wordt?


Deze bittere bijklank schijnt ook door in hoe wij speelse mensen percipiëren. Zij worden vaak niet au sérieux genomen en als onbetrouwbaar gezien. Terwijl de volwassen wereld snakt naar half-wassen, speelse insteken. – Sorry, flauw mopje van mij ;S


ZONDER SPELEN DROGEN ONZE HERSENEN OP & LIGT DEPRESSIE OP DE LOER


Als we een tijdje niet hebben gespeeld, ‘dwingen’ onze hersenen ons om deze schade in te halen. Dit zie je o.a. bij zaakvoerders die na een drukke werkweek samen op afterwork drink gaan, studenten die na een stresserend examen uitbundig op de dansvloer swingen of kinderen die van zodra de autodeur opengaat na een lange autorit het grasplein van de wegparking onveilig maken.


Als we te weinig spelen, dan loert somberheid en depressie om de hoek. Wetenschappers binnen speelonderzoek stellen dat het depressie het tegenovergestelde is van spelen.


Kan je je inbeelden hoe jouw leven zonder boeken, film, theater, muziek, sport of een flauwe grap er zou uit zien? Zonder flirten, naar de wolken staren bij het dagdromen of ironie? Een droge bedoening, toch?


Spel, spelen en speelsheid zijn de soms onzichtbare zuurstof, die ons leven zoet maken. Zoetstof dus 😉.


Als therapeut krijg ik regelmatig het levende bewijs van de verzuring van de maatschappij tijdens mijn consultaties over de vloer. Mensen die het zich afgeleerd hebben zichzelf te zijn door zich volledig ten dienst te stellen van het verlangen van de ander of volwassenen die als zombies opgesloten in hun gouden kooi op automatische piloot en zonder enige passie hun job letterlijk uitvoeren, terwijl ze snakken naar hun warme zomervakantie waarbij ze zandkastelen bouwen met hun kinderen. Hier wil ik als therapeut graag een verschil maken. Mijn ambitie: samen met jou deze wereld terug dat zoete, speelse laagje geven.



De wereld zou een mooiere plaats zijn als we meer zouden spelen –Oh ja, wist je dat dit wetenschappelijk is bewezen? Komt dat even goed uit in deze evidence based wereld, waar alleen wat bewezen is van tel is. -

Ik doopte mijn praktijk niet voor niets onder de naam: Bittere ernst, zoete verwondering. Mijn missie: samen voor een spontaner, assertiever, vrijer en meer eigen leven in verbinding. Het middel hiertoe: spel in woord en daad.


Let wel: het is niet omdat ik speel met mijn cliënten, we samen actief dingen doen, ik hen prikkel om buiten hun patronen en gekende denken/handelen te treden dat ik hen niet au sérieux neem.

Spel is een serieuze aangelegenheid, wees daar maar zeker van.

Via spel en spontaniteit laat ik volwassenen terug zichzelf, de ander en de wereld rondom hen ontdekken. Iedereen speelde als kind, laat ons dit gevoel en plezier terugvinden.

Vele groten der aarde zijn nooit gestopt met spelen. Denk maar aan Picasso.

Ik wil je oproepen om te blijven spelen! Speel en wie weet win je ooit de Nobelprijs.


Om je meteen op weg te zetten geef ik je hier 4 tips mee waar je meteen mee van start kan.


VIER TIPS DIE SPEELSHEID IN JE LEVEN BLAZEN


1) Maak een wandeling zonder bestemming en verwonder je


Stap uit je voordeur en wandel voor een dertigtal minuten in een richting die je voorheen nooit nam.

Zet je gsm uit, zet geen muziek op, maar treed buiten je bekende wegen en zie wat op je pad komt.

Trek je ogen open: hoeveel brievenbussen kwam je tegen? Hoeveel mensen hebben gekleurde gordijnen? Welke dieren kruisten je pad?...


Geniet van wat je ziet!





2) Kijk naar het leven door de ogen van een kind of dier


Tijd doorbrengen met kinderen en dieren is de makkelijkste manier om meer te leren over het speelse leven.

Wees nieuwsgierig, trek je ogen open en kijk hoe zij het leven bekijken en benaderen.


Omgaan met niet-volwassenen, tijd nemen om even uit die wereld vol verwachtingen en to-do’s te stappen, doet je vrijer in het leven staan, los van structuur en planningen.



3) Lach om jezelf in bijzijn van de ander


Neem jezelf niet te serieus. Doe een stapje terug en geef toe dat jij een scheet liet op het familiefeest, dat glas wijn omstootte of zwaaide naar een onbekende die je bekend leek tijdens je zondagse wandeling met het gezin.

Zie de humor en ironie in van oncomfortabele situaties.


Als je jezelf relativeert met de glimlach vinden mensen je aangenaam en fijn in de omgang, wat de kwaliteit van je relaties en vriendschapsbanden positief beïnvloedt.


4) Speel en wordt vanzelf speelser


Net zoals je werk in je agenda incalculeert, mag je dit ook vaker doen voor het spelen van een spel.

Breng wat vrienden bijeen voor een spelletjesavond, daag je partner uit om in een wedstrijdje met jou de beste versie van jullie favoriete eten te maken, introduceer het favoriete kaartspel van je opa wanneer je op de koffie bent, daag je kinderen uit om alle rode auto’s te zien op weg naar het zuiden van Frankrijk…


Maak alledaagse dingen speels.

Het is dé manier om iets ander te doen en je sociale leven speelser te maken.



PLAY!


Heb je vragen, mail me gerust: lara@bittere-ernst.be

456 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page