top of page

LET’S PLAY! HOE SPEELSHEID JE ALS VOLWASSENE DOET GROEIEN

Speels in je leven staan, levert je heel wat op. Stress reduceert, je kijkt positiever naar het leven, je relaties worden beter,… Kom in deze blog te weten hoe speelsheid je leven doet bloeien. >>


Herinner je nog de uren dat je als kind aan het spelen was? Buiten, binnen met de buurjongens of alleen. Met kleerscheuren terug naar huis na een dagje ravotten in de jeugdbeweging, de hele living vol bouwen met Domino Express steentjes om dan vol bewondering toe te kijken naar de snelheid waarmee de stenen vallen, of op je pantoffels rond de tafel dansen op zondagochtend met teddy in de hand. Zalige tijden! En dan word je volwassen: “Het is gedaan met spelen, je bent nu groot.“

In deze blogpost kom je te weten wat speelsheid voor je volwassenleven betekent en leer je hoe speelsheid je gelukkig maakt.
SPEELSHEID IS EEN ATTITUDE


Als ik over spelen & speelsheid spreek, denken mensen aan gedrag, een actie zoals een spel spelen of een mop vertellen. Speelsheid is geen actie, maar een attitude, een houding die ervoor zorgt dat jij lichter en gezonder in het leven staat.Speelse mensen ervaren hun leven lichter vanwege:

o hun improvisatievermogen

o de verwonderde blik op het alledaagse

o het genot dat ze halen uit nieuwe ervaringen

o vlotte perspectiefwissel, waardoor hindernissen in een ander licht worden geplaatst


Herken jij jezelf in niets van het bovenstaande? Geen paniek, ik leer je verder in deze blog hoe je jouw speelsheidsspier kan trainen, zodat ook jij van alle voordelen kan genieten.


VOL-WASSEN OF HALF-WASSEN?: ODE AAN SPELEN VOOR VOLWASSENEN MET AL Z’N VOORDELEN


Spelen is onvermijdelijk gelinkt aan kinderen. Als kind gaat dit vanzelf. Naarmate we ouder worden, verliezen we die spontaniteit en neemt onze speeldrift af. Jammer, toch? Zeker als je beseft dat speelsheid goed is voor je veerkracht en welbevinden. Je hebt er alle belang bij om ook als volwassene te blijven spelen.

Waarom denk je trouwens dat escaperooms, casino’s en het autosalon zulke successen boeken? Omdat ze inzetten op een zekere spelfactor.


Speels in je leven staan, levert heel wat voordelen op. Zo wordt stress gereduceerd, stimuleert het creatief denken, wakkert het innovatie aan, verhoogt het de productiviteit, vergroot het je probleemoplossend vermogen, intensifieert het sociale banden en maakt het je tot een aantrekkelijke partner. Klinkt goed toch?!


Ik wil deze voordelen ook ervaren! >>

Krijg jij niet genoeg van schrijven, dansen of basketten? Dan is de kans groot dat jij hier een krak in wordt. Als jij er plezier in hebt, dan gaat dopamine door je brein gieren en treedt er een leereffect op waardoor je nieuwe info makkelijk gaat opnemen en onthouden. Jaja, je leest het goed; door te spelen word je ook slimmer. -Wist je trouwens dat de hersenen van kinderen die de kans niet krijgen om te spelen 30% kleiner zijn?-