top of page

6 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Een liefdevolle schop onder uw spreekwoordelijke kont nodig?

Hier heb je een tip voor elke dag van de week (en zondag is rustdag natuurlijk).

Kom in actie en vergroot je zelfvertrouwen!

1. Geloof in jezelf

Je bent uniek in wie je bent en hoe je dit in de wereld zit. Als jij voelt dat jij iets wil gaan doen, iets wil ondernemen, iets op een bepaalde manier wil aanpakken… dan is daar een reden voor.

Er is een reden waarom het voor jou goed voelt om het op die manier te doen.


Wees je ervan bewust dat deze manier jouw manier is en dat je die inzet omdat dat nu eenmaal bij jou past. Je doet het niet om liever gezien te worden, er bij te horen of welke afleidende andere reden dan ook.


Om te durven geloven in jezelf is het dus in de eerste plaats belangrijk dat jij jezelf kent.

  • Waar ben jij goed in?

  • Wat doe jij vanzelf?

  • Wat kost jou geen moeite?

  • Waar weet jij weinig vanaf?

  • Wat kost je moeite, wat is een opgave voor jou?

Tip: Bevraag dit in je omgeving. Vrienden, collega’s, buren, … bezitten een schat aan informatie over jou. Maak daar gebruik van!


2. Hou van je speelse idioot

Je kent het wel: je komt voor het eerst in een nieuwe groep, ze vragen je naam en je struikelt over je woorden. OMG - hoe kan je nu je bloedeigen naam vergeten? Je voelt het schaamrood naar je wangen stijgen!


Of je bent uit volle borst aan het meezingen met een bijzonder foute schijf (hashtag guilty pleasure) terwijl je de parking van de Colruyt oprijdt. Om plots op te merken dat je baas op het plekje naast je geparkeerd staat. Ooo noo…


Je zou daarna terug in je schelp kunnen kruipen, jezelf nooit meer laten gaan en je voorgoed inhouden. Maar wat een zonde zou dat zijn! Jouw vrolijke zangstonden op de parking van de Colruyt maken net van deze wereld een kleurrijke plek. Dus, de volgende keer haal je gewoon je schouders op en omarm je die speelse idioot in jezelf!



3. Erken je innerlijke criticus

Ken je dat zeurend stemmetje in je hoofd?


Je hebt een krachtig, ontdekkend stuk in jezelf dat regelmatig wil dat jij jouw stoute schoenen aantrekt. Dat deel van jezelf wordt echter steeds op het matje geroepen door je innerlijke criticus: “wat gaan ze wel niet zeggen over jou?”, “dat is toch niks voor jou”, “wat als ik afga als een gieter?”,… Sounds familiar?


Deze sluipende dialoog tussen jezelf en je criticus wordt gestuwd door enerzijds angst en anderzijds het verlangen om uit je gekende voegen te breken.


Na veel innerlijk getouwtrek neem je een besluit:

  • je kiest er voor het niet te doen

  • je doet het toch en doorbreekt de cirkel (en voelt je hoogstwaarschijnlijk schuldig) of

  • je kiest voor een afgezwakte versie van je verlangen en blijft met veel vragen zitten: “hoe zou het geweest zijn mocht ik het gedurfd hebben?”, “zou ik dat leuk vinden?”,…

Tip: geef je innerlijke criticus een naam. Laat ons zeggen dat we hem Hendrik noemen. Telkens je het gevoel hebt dat Hendrik aan het woord komt en jou van het podium duwt, neem dan even diep adem en zeg tegen Hendrik dat jij aan het woord was.


Hendrik mag gerust een mening hebben, maar jij neemt de eindbeslissing. Want Hendrik is er niet zomaar, hij heeft een functie: jouw beschermen. Bedank hem hiervoor, maar geef hem terug dat niet alles altijd gedoemd is om te mislukken.


4. Durf vallen en behaal je master als faaldeskundige

Durf naar je fouten kijken als leermomenten, een ervaring die je iets kan zeggen waaruit je dingen kan opmaken. Zaden voor de toekomst. Neen, de conclusie is niet: “zie je wel, ik kan het niet”.


Tip: stel je voor dat het een vriend of vriendin zou zijn die zoiets zou meemaken. Wat zou je hem/haar dan zeggen? Wel, vertel dit nu tegen jezelf. Dit uitspreken helpt je om met meer acceptatie naar je misstappen en fouten te kijken.


Op je bek gaan en fouten maken maakt van jou niet de grootste loser ever, integendeel - het is het ultieme bewijs dat je lef hebt en nieuwe dingen probeert. Respect!

5. Wie niet weg is, is gezien: genoeg verstopt, laat je zien

Blijf je niet opsluiten in je zetel of in je gekende omgeving. Yep, het is natuurlijk easy peasy. Lekker gezellig onder je fleecen dekentje in de zetel. Kopje thee en een koekske dabei. Kies er voor eens wat meer buiten te komen.


Wil je jou niet langer verstoppen?


Zie de wereld als een experimenteerlabo, jij bent de prof. Doe wat experimentjes: ga eens alleen naar de cinema of ga tijdens het feestje van je collega niet tegen de muur staan, maar zoek een plekje in de ruimte. Zoek de vrije ruimte op, waar jij mag staan. Mensen zullen je sneller zien en je aanspreken. Hierdoor stijgt de kans op positieve ervaringen, buiten je eigen gekende, veilige wereldje.

6. Laat momenten van rust en ontspanning toe

Groeien naar meer zelfvertrouwen vergt energie en doorzetting. En het kan ook wat stress met zich meebrengen.


We leven al in een wereld vol verwachtingen, druk en effectiviteit in het kwadraat. Ook al heb je een enorme agenda en puilen je to-do’s uit, durf even op pauze drukken. Neem tijd voor jezelf om te ontspannen. Ga wandelen of lopen of ga net even op je luie gat liggen terwijl je favoriete muziek speelt.


Het doorbreken van je stresspatroon en pauzes slaan in je dagelijkse routine zijn openingen voor de geest. Alles wordt weer even leeg gemaakt, waardoor terug ruimte vrijkomt op je harde schijf voor nieuwe ideeën, oplossingen en een portie energie.

Als ik een overvolle agenda heb, kies ik er bewust voor zeker die dag twee keer even naar buiten te gaan. Een wandeling doen of een toertje gaan lopen - of beiden als het erg druk is. Het lijkt misschien contraproductief, maar dat is het niet. Door met mijn lijf in beweging te komen, wordt mijn geest losgemaakt van de gekende routine en weet ik precies wat ik moet doen. Het maakt mijn werk efficiënter en het voelt minder vanuit een ‘moeten’.


Ben jij klaar voor actie, maar weet je niet goed hoe?

De grootste uitdaging van een gebrek aan zelfvertrouwen is duidelijk: ACTIE, DOEN en IN BEWEGING komen. Deze blog helpt je alvast op weg.


Doen, handelen vanuit vertrouwen ook al weet je misschien niet goed wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Het doen op zich brengt je al een stap dichter bij zelfvertrouwen. Ook al schijt je vierkant in je broek. Op dit punt is het niet het gevoel, maar wat je doet belangrijk.


Start met een gratis zelfvertrouwenboost >>: met drie korte filmpjes en uitoefeningen leer je wat zelfvertrouwen is, krijg je zicht op wat je weerhoudt op jezelf te vertrouwen en breng ik je terug in contact met je innerlijke fire balls.


Ken je het DIY Zelfvertrouwenboek al? Als therapeut geloof ik sterk in de kracht van ervaring. In dit boek combineer ik woorden en actie, wat uniek is. Doe mij maar zelfvertrouwen is een DIY boek met creatieve oefeningen en opdrachten die jou uitdagen. Hierdoor overwin jij jouw onzekerheid en ga jij recht op jouw doel af.


Nood aan meer zelfvertrouwen?

Heb je het gehad met jezelf klein houden? Behoefte aan persoonlijke begeleiding in een veilig kader? Laat van je horen, en we gaan samen aan de slag.


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page